3 Μεγάλες Αλήθειες για τα Κιλά των Εορτών

Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, η «επανασύνδεσή» μας με τη ζυγαριά μετά τις εορταστικές παρεκτροπές, απαιτεί μια σχετική γενναιότητα. Λίγο τα ρούχα που δεν μπαίνουν, λίγο μια μικρή δυσφορία στις αναπνοές, κάτι από εύκολο λαχάνιασμα στην ανηφόρα, μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα κιλά των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Επομένως, αναζητούμε τη λύση στον προβληματισμό μας, πού αλλού, στο διαδίκτυο. Εκεί, βρίσκουμε άρθρα με τίτλους όπως «γρήγορη αποτοξίνωση, η λύση» και «μακριά από αποτοξινώσεις, είναι επικίνδυνες» ή «χάστε το βάρος των γιορτών γρήγορα για να μην σας μείνει» και «μην πανικοβάλλεστε, τρώτε σωστά και το βάρος αργά, αλλά σταθερά, θα επανέλθει» και φυσικά πολλά άλλα παρόμοια και αντιφατικά. Το αδιέξοδό μας φαίνεται να επιτείνεται, καθώς  όλα αυτά είναι γραμμένα από επιστήμονες διαιτολόγους.

Τι όμως συμβαίνει, πού βρίσκεται η αλήθεια;

Πολύ πρόσφατη μελέτη(1) έδειξε ότι τα κιλά των Χριστουγεννιάτικων διακοπών μάς συνοδεύουν έως και τον Ιούνιο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν το βάρος 3000, περίπου,  εθελοντών κατά τη διάρκεια του έτους, σε 3 μεγάλες χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα) και βρήκαν ότι η μεγαλύτερη διακύμανση βάρους συμβαίνει κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Όσον αφορά τα κιλά αυτά, μολονότι χάνονται τα μισά τις πρώτες μέρες μετά τις γιορτές, τα υπόλοιπα παραμένουν μέχρι και τον Ιούνιο.  Γίνεται, λοιπόν,  αντιληπτό ότι η απαλλαγή του επιπρόσθετου βάρους, που παρατηρείται στη ζυγαριά μας, ίσως δεν είναι και τόσο υπεραπλουστευμένη υπόθεση.

Ας δούμε 3 μεγάλες αλήθειες που θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε αποτελεσματικότερα την απώλειά τους.

3 Μεγάλες Αλήθειες για την Απώλεια Κιλών

  1. Η αυξομείωση βάρους δεν είναι ανώδυνη. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε αυξομείωση βάρους που προκαλείται στον οργανισμό μας συνεισφέρει στην αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα μας. Οπότε, χάνουμε λίπος και μυϊκό ιστό, αλλά «χτίζουμε» κυρίως λιπώδη ιστό, όταν προσλαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε. Επίσης, η αυξομείωση βάρους προάγει τη συσσώρευση λίπους κυρίως στην κοιλιακή χώρα, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην υγεία μας.
  2. Τα κιλά των διακοπών μπορεί να γίνουν η απαρχή παχυσαρκίας. Η αύξηση βάρους και η μη επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Ειδικά αν βρισκόμαστε ήδη σε ένα πρόγραμμα ελέγχου βάρους, η χριστουγεννιάτικη υποτροπή μπορεί να μας γυρίσει πολύ πίσω. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, ότι το αδύνατο σώμα είναι ένας μακρινός στόχος και να κατακλυζόμαστε κι από άλλες τέτοιες αρνητικές σκέψεις. Αν δεν ξεπεράσουμε επιτυχώς αυτό το εμπόδιο, μπορεί η προσπάθειά μας για έλεγχο του βάρους μας να οδηγηθεί σε αποτυχία.
  3. Τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα στην απώλεια κιλών μάς οδηγούν σε παραίτηση. Γνωρίζουμε, πλέον, σήμερα ότι η γρήγορη απώλεια βάρους, σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις, μπορεί να είναι αποτελεσματικότερος τρόπος συμμόρφωσης σε μια δίαιτα(2). Απλά, αν υποσχεθούμε ότι τα 3 κιλά που προστέθηκαν θα χαθούν σε 1 μήνα ή και λιγότερο, τότε το πιθανότερο είναι να δημιουργήσουμε απογοήτευση, χαμηλή απόδοση για την επίτευξη του στόχου και ίσως παραίτηση.

Ποια είναι η συνισταμένη όλων των παραπάνω; Γιατί, ας μην γελιόμαστε, ποιος δεν έχει πάρει βάρος αυτή την περίοδο; Ας ξεκινήσουμε από εκεί.

Δεν έχει συμβεί μόνο σε εμάς, μάλλον είναι ο κανόνας να προστίθεται βάρος το συγκεκριμένο διάστημα. Κι από αυτό το βάρος όντως μπορούμε να απαλλαγούμε και μάλιστα γρήγορα, κάτω όμως από συγκεκριμένες συνθήκες.  Είναι γεγονός ότι φορτώσαμε τον οργανισμό μας με θερμίδες προερχόμενες κυρίως από κορεσμένο λίπος, αλκοόλ και ζάχαρη  αυτές τις μέρες. Ας προσπαθήσουμε να τον «ισορροπήσουμε» κρατώντας την πρόσληψη θερμίδων χαμηλά, προτιμώντας λαχανικά, φρούτα, όσπρια, καρπούς. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως ένα μικρό διάστημα «αποτοξίνωσης». Φυσικά, το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί από τον προσωπικό σας διαιτολόγο, ώστε να λαμβάνει υπόψη τα εξατομικευμένα ιατρικά και συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά.

Επομένως, για να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές επιδράσεις θα πρέπει να υπολογιστούν με προσοχή δυο βασικές παράμετροι: 

  1. το πρωτεϊνικό ισοζύγιο, δηλαδή η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος μυϊκός ιστός (απαραίτητη η παράλληλη άσκηση)(3) και 
  2. η επαρκής κατανάλωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων (με την πρόσληψη συμπληρωμάτων, όπου κρίνεται απαραίτητο). Επιστρέφοντας γρήγορα στο προ εορτών βάρος, η ψυχολογία μας ανεβαίνει, η αυτοπεποίθηση αυξάνεται και η προσπάθειά  μας για αποτελεσματικό έλεγχο βάρος ξαναμπαίνει στο σωστό δρόμο.

Πηγές

  1. E.Helander et al. Weight Gain over the Holidays in Three CountriesN Engl J Med 2016; 375:1200-1202 .
  2. L.M. Nackers. The Association Between Rate of Initial Weight Loss and Long-Term Success in Obesity Treatment: Does Slow and Steady Win the Race? Int. J. Beh. Med 2010 (17); 161-7
  3. P.Stiegler. The Role of Diet and Exercise for the Maintenance of Fat-Free Mass and Resting Metabolic Rate During Weight Loss. Sport. Med. 2006; 36(3); 239-62.
×