Διατροφή για Γερά και Υγιή Μαλλιά

Τα λαμπερά και υγιή μαλλιά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εξωτερικής μας εμφάνισης και όπως είναι αναμενόμενο, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία μας. Η κληρονομικότητα, οι ορμόνες, ο τρόπος ζωής και η διατροφή μας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Επειδή, όμως, τα δύο πρώτα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, ας εξετάσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να παρέμβουμε στις διατροφικές επιλογές μας. Άλλωστε, τα περισσότερα σαμπουάν και άλλα προϊόντα καλλυντικής περιποίησης περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά εξωτερικά, αλλά καθιστούν κι επιτακτική τη σημασία πρόσληψής τους «εσωτερικά».

Η επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης και κυρίως των θειούχων αμινοξέων, της κυστίνης και της μεθειονίνης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτά συμμετέχουν ως πρόδρομα συστατικά της κερατίνης. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί το 90% της τρίχας, συνδράμοντας  στην ανανέωση κι αναζωογόνησή της. Ένα ακόμα σημαντικό αμινοξύ είναι η L-λυσινη, που βρίσκεται στο εσωτερικό τμήμα του θύλακά της και βοηθά στη σχηματοποίησή της. Καλές πηγές του αποτελούν το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά.

Επιπλέον, εξίσου αξιοπρόσεκτη είναι η συνδρομή των βιταμινών. Η βιταμίνη C φαίνεται να εμπλέκεται στην διαδικασία ανανέωσης της τρίχας, ενώ έλλειψή της σχετίζεται και με τη δημιουργία φαλάκρας(1). Ακόμα, η συγκεκριμένη βιταμίνη αυξάνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, που είναι κι αυτός ένας ουσιαστικός παράγοντας για την υγεία των μαλλιών. Παράλληλα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι το ίδιο βοηθητικές. Συγκεκριμένα, το φολικό οξύ δείχνει να σχετίζεται με την αναδόμηση των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής, τη διαδικασία αποχρωματοποίησης (γκρίζα) των μαλλιών, καθώς και τη ρύθμιση της δημιουργίας σμήγματος(2). Συνεχίζοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) συμμετέχει στην αποφυγή του γρήγορου γκριζαρίσματος των μαλλιών, λειτουργώντας, ταυτόχρονα, βοηθητικά στη φυσιολογική ενυδάτωση της τρίχας. Επιταχύνει τη δημιουργία της μελανίνης, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στη ρύθμιση της φυσιολογικής παραγωγής σμήγματος(3). Επίσης, η βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) είναι ωφέλιμη για την παραγωγή κερατίνης και συμμετέχει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, ενώ η μικρή συγκέντρωσή της συνδέεται με την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών  και έντονη απώλειά τους(4). Τέλος, η βιταμίνη Α έχει βασικό ρόλο, αφού, εξαιτίας της λιποδιαλυτής της φύσης, λαμβάνει μέρος στη δημιουργία κερατίνης και τη σωστή ενυδάτωση της τρίχας, ισχυροποιώντας ουσιαστικά την τρίχα και αποτρέποντας τη δημιουργία εύθρυπτων κι αδύναμων μαλλιών(5).

Εξίσου σημαντική με τα παραπάνω είναι η επαρκής πρόσληψη ιχνοστοιχείων από τη διατροφή μας. Συγκεκριμένα, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο, το  μαγγάνιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο έχουν συνδεθεί, μέσα από πολυάριθμες μελέτες, με υγιή και λαμπερά μαλλιά. Ως απαραίτητα συστατικά των ενζυμικών συστημάτων, λαμβάνουν μέρος σε όλες τις μεταβολικές διεργασίες, βοηθώντας έτσι στη φυσιολογική παραγωγή πρωτεϊνών,  υδατανθράκων και λιπών. Παράλληλα, συμμετέχουν στις διαδικασίες αναδόμησης της τρίχας, βοηθούν στη σωστή ενυδάτωσή της και λειτουργούν βοηθητικά στις διαδικασίες κερατινοποίησης, συνδράμοντας σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία ισχυρής και υγιούς τρίχας και στην διατήρηση του φυσιολογικού χρώματός της(6).

Συνοψίζοντας, ας μην ξεχνάμε ότι μολονότι η κληρονομικότητα είναι ο κυριότερος παράγοντας που καθορίζει την τύχη του τριχωτού της κεφαλής, ωστόσο γίνεται φανερό ότι η μη επαρκής διαιτητική πρόσληψη των παραπάνω απαραίτητων συστατικών αποτελεί παράγοντα για αδύναμα μαλλιά, έντονη τριχόπτωση και γρήγορο γκριζάρισμα. Η χρήση συμπληρωμάτων συστήνεται συχνά από ειδικούς και βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση, ενώ αν η διατροφική κάλυψη απαραίτητων συστατικών είναι ελλιπής, τότε η χρήση τους γίνεται περισσότερο επιτακτική. Τέλος, το νερό και μια «καλή» ζωή χωρίς κάπνισμα και πολύ αλκοόλ έχουν μεγάλη συνεισφορά στην καλή υγεία των μαλλιών. 

Πηγές

  1. RagunathaS, al. Diffuse non scarring alopecia of scalp: an indicator of early infantile scurvy?
  2. PediatrDermatol. 2008 Nov-Dec; 25(6):644-6.
  3. Rushton DH et al. Causes of hair loss and the developments in hair rejuvenation. Int J Cosmet Sci. 2002 Feb; 24(1):17-23.
  4. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Ιwanow K. Food composition tables. Warszawa: PZWL; 2005
  5. Said HM. Cell and molecular aspects of human intestinal biotin absorption. J Nutr. 2009 Jan; 139(1):158-62
  6. Shih MY et al. Retinol Esterification by DGAT1 Is Essential for Retinoid Homeostasis in Murine Skin.JBiol Chem. 2009 Feb 13; 284(7):4292-9.
  7. Goluch – Konjuszy ZS. Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause .PrzMenopauzalny. 2016 Mar; 15(1): 56–61.
×