Είναι Απαραίτητες οι Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β για την Ψυχική και Σωματική Ευεξία;

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο όρος υγεία υποδηλώνει «την κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Στα πλαίσια αυτά, οι άνθρωποι στο σύγχρονο κόσμο, αναζητάμε τις προϋποθέσεις ώστε να επιτύχουμε τη βέλτιστη φυσική και διανοητική μας κατάσταση. Η διατροφή αποτελεί φυσικά έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και τη εγκεφαλική λειτουργία του οργανισμού.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αποτελούν ένα σύνολο υδατοδιαλυτών βιταμινών, απαραίτητων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς συμμετέχουν σε ένα πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων σε όλα τα κύτταρα και επιπλέον συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η βέλτιστη σωματική κατάσταση εξασφαλίζεται μόνο όταν υπάρχει επαρκής πρόσληψη όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος είναι επίσης καθοριστικός. Από τη σύλληψη και την πρώιμη παιδική ηλικία ως την ενήλικο ζωή, η διατροφή επηρεάζει τόσο τη δομή όσο και τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι κυρίως το φολικό οξύ αλλά και όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου σε όλες τις ηλικιακές κλίμακες λόγω της ενεργής συμμετοχής τους για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών, ειδικών μορίων που μεταφέρουν τα διάφορα σήματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Επιπλέον, είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι ελλείψεις σε συγκεκριμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12 δημιουργούν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα με αποτέλεσμα απάθεια, κατάθλιψη, επιδείνωση της μνήμης και της ικανότητας λήψεως αποφάσεων, ενώ αντίθετα η επαρκής πρόσληψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β δύναται να οδηγήσει όχι μόνο σε καλύτερη διάθεση αλλά και σε αυξημένη αντοχή στο στρες. Τέλος, τα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η επαρκής διατροφική κάλυψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β σχετίζεται με καλύτερη γνωσιακή λειτουργία κατά τη γήρανση.

Συμπερασματικά, η επαρκής πρόσληψη όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της βέλτιστης ψυχικής και σωματικής ευεξίας.

×