Είναι Ενδεδειγμένη η Χρήση της Εχινάκειας για την Πρόληψη του Κοινού Κρυολογήματος;

1hln8c1511789387611.jpg

Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί μεταδοτική νόσο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η οποία προσβάλλει κυρίως τη μύτη, το λαιμό και τα ιγμόρεια και οφείλεται σε πάνω από διακόσιους ιούς.

Η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω του βήχα, του φτερνίσματος καθώς και των μολυσμένων χεριών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, συνάχι και πυρετό. Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα και για τον λόγο αυτό η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής του.

Η εχινάκεια αποτελεί ένα φυτό το οποίο ανήκει στα ανθοφόρα ποώδη, όπως η μαργαρίτα, το χαμομήλι και το χρυσάνθεμο. Ανθίζει συνήθως από την άνοιξη μέχρι το τέλος τους καλοκαιριού και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, ως βότανο για την σύνθεση ιατρικών παρασκευασμάτων για την πρόληψη των ιώσεων.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινή χρήση της εχινάκειας προλαμβάνει το κοινό κρυολόγημα, χωρίς να παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες σε περίπτωση μακροχρόνιας χρήσης, ενώ μπορεί να γίνεται χρήση της ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα.

Τέλος, η λήψη εχινάκειας συστήνεται και για παιδιά άνω των 12 ετών, υπερήλικες και καπνίζοντες δηλαδή τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ιώσεις.

Ωστόσο, να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση αυτοάνοσης νόσου ή θεραπείας με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, θα πρέπει να λαμβάνεται εχινάκεια μόνο κατόπιν ιατρικής σύστασης. Το ίδιο ισχύει για τις περιπτώσεις ανθρώπων με άσθμα, ατοπική δερματίτιδα και αλλεργία σε ανθοφόρα ποώδη φυτά, παρότι η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης είναι εξαιρετικά χαμηλή.

×