7 Θρεπτικά Συστατικά για ένα Υγιές Δέρμα

7 Θρεπτικά Συστατικά για ένα υγιές Δέρμα

Προστατέψτε το δέρμα σας το καλοκαίρι μέσω της Διατροφής

Βρισκόμαστε, πλέον, στην καρδιά του καλοκαιριού σε μία χώρα όπου ο ήλιος αποτελεί το σήμα κατατεθέν της. 

Αδιαμφισβήτητα η έκθεση στον ήλιο έχει να προσφέρει διάφορα οφέλη στον οργανισμό, όπως είναι η σύνθεση βιταμίνης D.

Ωστόσο λόγω της εξασθένισης της στιβάδας του όζοντος τις τελευταίες δεκαετίες, ο ήλιος γίνεται ολοένα και πιο επιθετικός και βλαβερός για το δέρμα.

Καθώς οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη.

Στο άκουσμα της «προστασίας του δέρματος από τον ήλιο» φυσικά το πρώτο πράγμα που δημιουργείται στη σκέψη όλων είναι η χρήση αντηλιακών, τα οποία εννοείται πως αποτελούν την πρώτη και βασικότερη γραμμή πρόληψης.

Παρολαυτά, η προστασία του δέρματος δεν θα πρέπει να σταματά και να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη χρήση αντηλιακών λοσιόν, καθώς υπάρχει ένα πολύ δυνατό «χαρτί» στο «παιχνίδι προστασίας» που πολλές φορές μένει αχρησιμοποίητο, και δεν είναι άλλο από την διατροφή.

Η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση θρεπτικών συστατικών μπορεί να ενισχύσει και να υποστηρίξει τις φυσιολογικές διαδικασίες προστασίας του δέρματος, με αποτέλεσμα να  χρησιμεύσει ως ένα πρόσθετο προστατευτικό μέτρο ενάντια στις επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ποια θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με ένα υγιές δέρμα και έχουν φωτοπροστατευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες?

Θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές δέρμα

1. Βιταμίνη Ε & C

Η βιταμίνη Ε είναι βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία προστατεύει το δέρμα από την οξειδωτική ζημιά που προκαλούν οι βλαβερές ακτινοβολίες.

Επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έχει και η βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για ένα υγιές δέρμα και λόγω της συμμετοχής της στη σύνθεση κολλαγόνου.  Τέλος, φαίνεται ότι ο συνδυασμός βιταμίνης E και βιταμίνης C έχει φωτοπροστατευτική δράση.

Πηγές βιταμίνης Ε: ελαιόλαδο, αμύγδαλα, ηλιόσποροι

Πηγές βιταμίνης C: λαχανικά και φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή)

2. Καροτενοειδή (όπως βιταμίνη Α, β-καροτένιο)

Τα καροτενοειδή είναι θρεπτικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση. Βοηθούν στην πρόληψη εγκαυμάτων, στην αναχαίτηση κυτταρικής απόπτωσης και στην αποφυγή δημιουργίας ρυτίδων και ξηρότητας δέρματος.

Πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότο, γλυκοπατάτα, τομάτα, μπρόκολο, φράουλες, σταφύλια, πιπεριές πολύχρωμες

3. Φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του δέρματος καθώς ανήκουν και αυτά στην μεγάλη οικογένεια των αντιοξειδωτικών, έχοντας παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με τις βιταμίνες Ε και C.

Πηγές: μπρόκολο, σοκολάτα, κόκκινο κρασί

4. Σελήνιο

Το σελήνιο σε συνδυασμό με τις βιταμίνες E και C δρα, επίσης, ως αντιοξειδωτικό ενάντια των οξειδωτικών μεταβολών λόγω ακτινοβολίας.

Πηγές: Ψάρια, θαλασσινά, καρύδια

5. Ψευδάργυρος

Ο Ψευδάργυρος βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος ως φράγμα του εξωτερικού περιβάλλον με το εσωτερικό του σώματος, συμμετέχει στην επούλωση πληγών καθώς και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος.

Πηγές: Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, καρύδια

6. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών και συμβάλουν στη μείωση φλεγμονωδών καταστάσεων.

Πηγές: ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια

7. Νερό

Τέλος, το πιο σημαντικό από όλα τα «θρεπτικά συστατικά», γνωστό για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και την ευεργετική του δράση στο δέρμα, είναι το νερό. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι το δέρμα αφυδατώνεται και ταλαιπωρείται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ελαστικότητά του, να είναι πιο ευάλωτο σε οξειδωτικές βλάβες και να επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης. Συστήνονται το λιγότερο 8 με 10 ποτήρια νερό ημερησίως (για τους άντρες λίγο παραπάνω).

Συνοψίζοντας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προστασία του δέρματος από τον ήλιο δεν θα πρέπει να μας απασχολεί μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο.

Quick tip: Σύμφωνα και με τα παραπάνω, μια ιδανική καλοκαιρινή ημέρα θα περιλάμβανε το εξής μενού:

  • Ένα πρωινό με φρούτα, γιαούρτι και ξηρούς καρπούς. – Βιταμίνη C & Ω-3
  • Μια χούφτα με αμύγδαλα & λίγο σταφύλι για την παραλία, συνοδευόμενα από πολύ νερό.  – Βιταμίνη Ε & καροτενοειδή
  • Μεσημεριανό με κρέας με πολύχρωμες πιπεριές, γλυκοπατάτα και ντοματοσαλάτα – Ψευδάργυρος & καροτενοειδή
  • Απογευματινό με φρούτα
  • Βραδινό με θαλασσινά, πράσινη σαλάτα με ελαιόλαδο και μπρόκολο. Συνοδευόμενο από κόκκινο κρασί. Για επιδόρπιο, 3 πλάκες σοκολάτας. – Σελήνιο, Βιταμίνες C & E, φλαβονοειδή

Αναφορές

  1. Skin cancer statistics, American Institute for Cancer Research
  2. Skin Cancer Facts and Statistics, Skin Cancer Foundation
  3. The Role of Phytonutrients in Skin Health, Evans JA, Nutrients, 2010
  4. Discovering the link between nutrition and skin aging, Schagen SK, Dermatoendocrinol, 2012
  5. Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids, E. Boelsma, The American Journal of Clinical Nutrition, 2001
×