Demo 2

Δώστε ενέργεια και ζωντάνια στο σώμα σας, διώξτε την κούραση

σωστή διατροφή για ενέργεια

Απλές συμβουλές για να διώξουμε την κούραση


Την άνοιξη και το καλοκαίρι, η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας συνοδεύεται από ατονία, κούραση και έλλειψη ενέργειας.

Ιδιαίτερα τα  άτομα που αθλούνται παρατηρούν τέτοιου είδους συμπτώματα σε πολύ πιο έντονο βαθμό.

Η συγκεκριμένη κατάσταση της παρατεταμένης κόπωσης και αδυναμίας χαρακτηρίζεται από:

  1. Μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης απλών και καθημερινών κινήσεων (πχ περπάτημα, δουλειές σπιτιού)
  2. Γρήγορη εξάντληση κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας
  3. Δυσκολία στη συγκέντρωση

Πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;

1. Η σωστή ενυδάτωση του σώματός μας αποτελεί βασική προτεραιότητα

Ακόμα και μια ελαφρά αφυδάτωση (1-2%) μπορεί να ευθύνεται για την κούραση και τη μειωμένη  λειτουργικότητα. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δίψα δεν είναι σύμπτωμα έναρξης αφυδάτωσης, αλλά παρατεταμένης αφυδάτωσης που μπορεί να επηρεάσει την επιβίωσή μας.

Επομένως, ας μην περιμένουμε να διψάσουμε για να ενυδατωθούμε.

Η αύξηση της θερμοκρασίας αυτή την περίοδο του χρόνου αυξάνει την αποβολή υγρών και ηλεκτρολυτών, κυρίως μέσω της εφίδρωσης, με αποτέλεσμα να καθιστά  επιτακτική την αναπλήρωσή τους.

2. Να φροντίζουμε να παίρνουμε τον σίδηρο και τις βιταμίνες μας, μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής

Ένα ισορροπημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής μας δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Πιο συγκεκριμένα, ένα καλό πρωινό, τα τακτικά σνακ, η καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και γενικά μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από τη μεσογειακή της διάσταση διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη σωστή πρόσληψη των απαραίτητων στοιχείων  για τον οργανισμό.

Οι αυστηρές δίαιτες που συχνά ακολουθούνται αυτό το διάστημα (λίγο πριν βγούμε στις παραλίες), πολύ συχνά δημιουργούν διατροφικές ελλείψεις που προκαλούν κόπωση και αδυναμία.

3. Ας κοιτάξουμε τα βότανα

Τα τελευταία χρόνια, τα βότανα έχουν κεντρίσει την προσοχή των επιστημόνων αναφορικά με τη βελτίωση της απόδοσής μας.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα συστατικά όπως πολυφαινόλες, αλκαλοειδή, τερπενοειδή και διάφορες μελέτες έχουν αναδείξει εδώ και πολλές δεκαετίες την ευεργετική τους δράση στην υγεία μας.

Ένα από τα πιο διαδομένα βότανα παγκοσμίως που έχει συσχετισθεί με την καταπολέμηση της κούρασης και την αύξηση της ενέργειας και της απόδοσής μας τόσο της πνευματικής όσο και της αθλητικής, είναι το Ginseng και ιδιαίτερα το PanaxGinseng [1].

Περιέχει βιταμίνες, κυρίως Α, Β, C και Ε, ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο καθώς επίσης κι άλλα σημαντικά στοιχεία,  όπως οι  σαπωνίνες.

Μολονότι το  Ginseng χρησιμοποιείται περισσότερα από 2000 χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική στις ασιατικές χώρες ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, σταθεροποιώντας την πίεση του αίματος και βελτιώνοντας την πνευματική ικανότητα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει  το ερευνητικό ενδιαφέρον της δύσης.

Σε πρόσφατη ανασκόπηση αναφέρεται η συμβολή του στην καλυτέρευση της αθλητικής απόδοσης, ασκώντας ευεργετικά οφέλη στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην καθυστέρηση της κόπωσης [2].

4. L-καρνιτίνη: Ένα αμινοξύ με πολύ ενδιαφέρον

Πρόκειται για  ένα αμινοξύ που συνδράμει στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, αφού συντελεί στη μεταφορά τους μέσα στα μιτοχόνδρια.

Με τον τρόπο αυτό το κύτταρο μπορεί να μεταβολίσει τα λιπαρά οξέα (β-οξείδωση) παράγοντας την  απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του.

Η L-καρνιτίνη συντίθεται στο σώμα μας στο συκώτι, στα νεφρά και στον εγκέφαλο από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη.

Παρόλα αυτά, μόνο  το 25% της απαιτούμενης ποσότητας παράγεται από το σώμα [3]. Το υπόλοιπο θα πρέπει να καλυφθεί από τη διατροφή και κυρίως από πηγές ζωικής προέλευσης (κρέας και κοτόπουλο).

Η L-καρνιτίνη έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στις καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, καθώς βελτιώνει τη μέγιστη ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου, και βοηθά έτσι στην τόνωση και ζωντάνια του οργανισμού [4].

 

Συμπερασματικά, γίνεται αντιληπτό ότι ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής φαίνεται να είναι καθοριστικός ώστε να προσδώσει στον οργανισμό μας ζωντάνια κι ενέργεια.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με τη σωστή ενυδάτωση και την πρόσληψη επιμέρους θρεπτικών συστατικών όπως Panax Ginseng και L-καρνιτίνη αποτελούν τη «συνταγή» για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ατονίας και αδυναμίας.  


Πηγές:

1.Popov IM, Goldwag WJ A review of the properties and clinical effects of ginseng.Am J Chin Med. 1973 Jul; 1(2):263-70.

2.Sellami M et al. Herbal medicine for sports: a review.J Int Soc Sports Nutr. 2018 Mar 15;15:14

3.Vaz FM, Wanders RJ . Carnitine biosynthesis in mammals..Biochem J. 2002 Feb 1; 361(Pt 3):417-29.

4.Fielding R et al. l-Carnitine Supplementation in Recovery after Exercise.Nutrients. 2018 Mar 13;10(3).

×