Ο Ρόλος των Βιταμινών του Συμπλέγματος Β στην Απώλεια Βάρους.

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο τείνει να πάρει παγκοσμίως διαστάσεις επιδημίας. Η απώλεια βάρους είναι επιθυμητή από όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν τη μέθοδο που τους ταιριάζει καλύτερα με σκοπό να φτάσουν στο επιθυμητό σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με την επιστήμη της διατροφής, για να επιτευχθεί απώλεια βάρους, θα πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από την τροφή μας να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καταναλώνουμε από τις δραστηριότητές μας. Ωστόσο, ο ανθρώπινος μεταβολισμός είναι ιδιαίτερα περίπλοκος, με αποτέλεσμα να μην αρκεί απλά μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων για την επίτευξη της απώλειας βάρους, αλλά θα πρέπει συγχρόνως να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, για να λειτουργήσει σωστά ο μεταβολισμός του ανθρώπου απαιτούνται θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Κυρίαρχο ρόλο στο μεταβολισμό της ενέργειας κατέχουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες περιλαμβάνουν τη θειαμίνη, τη ριβοφλαβίνη, τη νιασίνη, τη βιοτίνη, το φολικό οξύ, το παντοθενικό οξύ, τη βιταμίνη Β6 και Β12, αφού το σύνολο αυτών των βιταμινών συνεισφέρουν σημαντικά στις διάφορες μεταβολικές αντιδράσεις για την παραγωγή της ενέργειας. Επιπλέον, τα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι και όσοι βρίσκονται σε δίαιτα απώλειας βάρους έχουν πιθανότατα αυξημένες απαιτήσεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε θειαμίνη. Επιπρόσθετα, οι δίαιτες αδυνατίσματος, λόγω του θερμιδικού τους περιορισμού, είναι πιθανόν να μην καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες σε κάποιες από τις απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να απαιτείται η συμπληρωματική πρόσληψή τους. Τέλος, η μακροχρόνια κατανάλωση πολυβιταμινών, καθώς και των βιταμινών Β6 και Β12, φαίνεται να σχετίζεται με πρόληψη της προοδευτικής αύξησης του βάρους που οφείλεται στην αύξηση της ηλικίας.

 

Πηγές

×