Πώς μπορώ να προφυλαχτώ από τις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις;

pos-mporo-na-profilaxto-apo-iogenois-leimokseis.jpg

Νέα επιστημονικό άρθρο έρχεται να επιβεβαιώσει τον καθοριστικό ρόλο της διατροφής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από τις εποχικές ιογενείς και αναπνευστικές λοιμώξεις.

Από τo άρθρο προκύπτει ξεκάθαρα, ότι εκτός από την τήρηση των πρακτικών της δημοσίας υγείας για την ατομική υγιεινή, την κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό, η ισορροπημένη διατροφή και η ενίσχυση της με συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά (βλέπε πίνακα)  είναι οι πλέον πολύτιμοι σύμμαχοι στη μάχη κατά των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων. 

Η επίδραση της διατροφής στο ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με την έρευνα, η διατροφική δράση στην ανοσοποιητική λειτουργία είναι καλά εδραιωμένη. 
Αρκετές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, B6, B12, C, D, E, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρος, σίδηρος, σελήνιο, μαγνήσιο και χαλκός, Ω3 παίζουν σημαντικούς και συμπληρωματικούς ρόλους στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ανεπάρκειες στα παραπάνω συστατικά επηρεάζουν αρνητικά την ανοσολογική λειτουργία και μπορεί να σημειωθεί αντοχή στις λοιμώξεις για αυτό τα περισσότερα από τα παραπάνω μικροθρεπτικά συστατικά έχουν λάβει ισχυρισμούς υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμβολή τους στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο  παρακάτω πίνακας μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σχέση σωστής διατροφής και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος 

Συνιστώμενες προσλήψεις επιλεγμένων θρεπτικών ουσιών για την υποστήριξη της βέλτιστης ανοσοποιητικής λειτουργίας

Θρεπτικό συστατικό

Λογική χορήγησης

Τι να πάρω

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Παίζουν σημαντικούς ρόλους στην υποστήριξη των κυττάρων και των ιστών του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανεπάρκειες ή μη βέλτιστη κατάσταση σε αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν αρνητικά την ανοσοποιητική λειτουργία και μπορεί να μειώσουν την αντίσταση στις λοιμώξεις.

Ένα συμπλήρωμα πολλαπλών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, επιπλέον της κατανάλωσης μιας ισορροπημένης διατροφής.

Βιταμίνη C

Οι δόσεις των 200 mg ≥ την ημέρα παρέχουν επίπεδα κορεσμού στο αίμα, και υποστηρίζουν μείωση κινδύνου, σοβαρότητας και διάρκειας λοιμώξεων άνω και κάτω αναπνευστικού συστήματος. Αύξηση της βιταμίνης C κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Υγιή άτομα: τουλάχιστον 200 mg / ημέρα

Βιταμίνη D

Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Δοσολογία 2000 IU / ημέρα.

Ψευδάργυρος

Η οριακή ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει την ανοσία. Όσοι έχουν ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο, ιδιαίτερα τα παιδιά,είναι επιρρεπείς σε διάρροιες και νοσηρότητα του αναπνευστικού.

Την ημέρα 8-11 mg.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA + DHA)

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ημερήσια πρόσληψη 250 mg / ημέρα EPA + DHA.

 

1. Review: Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections, Nutrients (2020) vol 12, 1181

×