Τα Απαραίτητα Θρεπτικά Συστατικά για τον Γυναικείο Οργανισμό

Η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής, δύναται να επιδράσουν θετικά τόσο στην υγεία μιας γυναίκας όσο και στη διατήρηση της φρεσκάδας της, της σιλουέτας, της ομορφιάς αλλά και της νεανικότητάς της.Εάν σε ενδιαφέρει η υγεία και εμφάνισή σου, τότε διάβασε παρακάτω ποια είναι τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για την υγεία και την ευεξία μιας γυναίκας. Γιατί και η «διατροφή» είναι γένους θηλυκού!

Οι απαιτήσεις της γυναίκας στην αναπαραγωγική ηλικία διαφοροποιούνται από αυτές του άνδρα, καθώς τόσο η έμμηνος ρύση όσο και οι απαιτήσεις πιθανής εγκυμοσύνης αλλά και ενός επικείμενου θηλασμού εξαντλούν τον οργανισμό σε θρεπτικά συστατικά και συχνά τον οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων, όπως η έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία). Επιπρόσθετα, οι στερητικές δίαιτες που συχνά συνηθίζουν να εφαρμόζουν οι γυναίκες για χάρη της σιλουέτας τους, τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία) αποτελούν έναν ακόμη κίνδυνο για την υγεία μιας γυναίκας και αποτελούν το υπόστρωμα διατροφικών ανεπαρκειών.

Σίδηρος για υψηλές πνευματικές και αθλητικές επιδόσεις

Οι γυναίκες, από την πρώτη τους περίοδο στην εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση, έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο εξαιτίας του μηνιαίου κύκλου τους. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η συχνή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο όπως το μοσχαρίσιο κρέας, το συκώτι, το αυγό, τα ψάρια και τα όσπρια, σε επαρκείς ποσότητες. Σε περίπτωση ανεπάρκειας, ο οργανισμός χάνει την ενεργητικότητά του καθώς οι ιστοί δεν αιματώνονται επαρκώς και μειώνεται η απόδοση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έντονο αίσθημα κόπωσης. Ο αιμικός σίδηρος, που βρίσκεται στο κρέας και στα προϊόντα κρέατος, απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό μας συγκριτικά με τον μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος βρίσκεται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C (πχ. εσπεριδοειδή, ντομάτα, φράουλες κλπ), κατά τη διάρκεια ενός γεύματος πλούσιου σε σίδηρο, αυξάνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Φολικό οξύ για φυσιολογική αναπαραγωγική λειτουργία

Το φολικό οξύ αποτελεί μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα μεταξύ των οποίων τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα εσπεριδοειδή, το συκώτι κ.α. Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος, κατά την αναπαραγωγική ηλικία, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης δισχιδούς ράχης και άλλων ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού σωλήνα στο έμβρυο, σε περίπτωση που μια γυναίκα είναι έγκυος. Εξαιτίας των αυξημένων αναγκών σε φολικό οξύ κατά την εγκυμοσύνη, συχνά δίδονται συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης από τους γυναικολόγους. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία να τονισθεί είναι ότι καθότι το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την υγεία του εμβρύου κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, οι γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα την πρόσληψη φολικού οξέος όχι μόνο μετά την έναρξη της εγκυμοσύνης τους αλλά πριν αυτή ξεκινήσει.

Ασβέστιο και βιταμίνη D για ευρωστία σε κάθε ηλικία

Το ασβέστιο αποτελεί δομικό συστατικό των οστών του οργανισμού και είναι συνεπώς απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη σκελετική υγεία της γυναίκας. Επιπλέον, η βιταμίνη D αποτελεί έναν τύπο ορμόνης ο οποίος ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό και για τον λόγο αυτό η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό. Κύρια πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι αλλά και τα πράσινα λαχανικά. Η βιταμίνη D βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο γάλακτος και τα λιπαρά ψάρια, ωστόσο, δύναται να παραχθεί στον οργανισμό και υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Για το λόγο αυτό η με μέτρο έκθεση στον ήλιο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, είναι ευεργετική για τη σκελετική υγεία των γυναικών.

Μαγνήσιο για γερό μυϊκό σύστημα και χαλάρωση

Το μαγνήσιο συμβάλει στην καλή λειτουργία τόσο το μυϊκού όσο και του νευρικού συστήματος. Επίσης, επιδρά θετικά στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και στην καλή ψυχολογική κατάσταση του οργανισμού. Πηγές μαγνησίου αποτελούν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η μπανάνα και οι ξηροί καρποί.

Αντιοξειδωτικά για νεανικό δέρμα, υγιή νύχια και λαμπερά μαλλιά

Στις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες περιλαμβάνεται η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή κολλαγόνου για υγιές και νεανικό δέρμα. Καλές πηγές Βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών συστατικών αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες. Η βιταμίνη E προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που είναι υπεύθυνο για την πρόωρη γήρανση. Πηγή βιταμίνης Ε είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, και κυρίως όταν αυτό τρώγεται ωμό, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το σελήνιο συνεισφέρει στην διατήρηση υγιών μαλλιών και νυχιών. Πηγές σεληνίου είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά.

Συνοψίζοντας, για να εξασφαλίσει μια γυναίκα τη βέλτιστη υγεία της, ψυχική και σωματική ευεξία, θα πρέπει να καταναλώνει επαρκή ποσότητα τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, φολικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο αλλά και να επιλέγει τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Σε περίπτωση που η διατροφή της δεν είναι επαρκής στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, η επιλογή ενός συμπληρώματος διατροφής, το οποίο θα καλύπτει εξατομικευμένες ανάγκες, είναι χρήσιμη ώστε να αποφευχθούν διατροφικές ελλείψεις. Έτσι, θα δείχνει αλλά και θα είναι υγιής!

Βιβλιογραφία:
Official Journal of the European Union. Commission Regulation (EU) No 432/2012. 16 May 2012.

×