Ήλιος και θάλασσα: Ποιες βιταμίνες χρειάζεται το δέρμα μας.

Βιταμίνες για το δέρμα μας το καλοκαίρι

Σε αυτή την ιδιαίτερη χρονιά που διανύουμε το καλοκαίρι, τα μπάνια και η ηλιοθεραπεία για τους περισσότερους τώρα ξεκινά. Είναι σύνηθες μετά από το μπάνιο στη θάλασσα και φυσικά από την έκθεσή μας στον ήλιο να αισθανόμαστε το δέρμα μας ταλαιπωρημένο. Η πλειονότητα των ατόμων αρκείται στη χρήση του κατάλληλου αντηλιακού και ίσως μίας ενυδατικής κρέμας μετά, ωστόσο το μυστικό για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα το καλοκαίρι κρύβεται στη διατροφή μας. 

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται το δέρμα μας;

  • Βιταμίνη Ε και Βιταμίνη C. Βιταμίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση για προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτινοβολίες, ο συνδυασμός των οποίων φαίνεται να έχει φωτοπροστατευτική δράση.  Η βιταμίνη C συμμετέχει και στην σύνθεση κολλαγόνου. 
    Πηγές βιταμίνης Ε: ελαιόλαδο, αμύγδαλα, ηλιόσποροι
    Πηγές βιταμίνης C: λαχανικά και φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή)
     
  • Φλαβονοειδή. Παρόμοια αντιοξειδωτική δράση με τις βιταμίνες Ε και C. 
    Πηγές: μπρόκολο, σοκολάτα, κόκκινο κρασί
     
  • Καροτενοειδή, όπως βιταμίνη Α και β- καροτένιο. Βοηθούν στην πρόληψη εγκαυμάτων, στην αναχαίτιση κυτταρικής απόπτωσης και στην αποφυγή δημιουργίας ρυτίδων και ξηρότητας δέρματος. 
    Πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότο, γλυκοπατάτα, τομάτα, μπρόκολο, φράουλες, σταφύλια, πιπεριές πολύχρωμες
     
  • Σελήνιο. Το σελήνιο σε συνδυασμό με τις βιταμίνες E και C δρα, επίσης, ως αντιοξειδωτικό ενάντια των οξειδωτικών μεταβολών λόγω ακτινοβολίας. 
    Πηγές: ψάρια, θαλασσινά, καρύδια (ιδιαίτερα καρύδια Βραζιλίας) 
     
  • Ψευδάργυρος. Ο Ψευδάργυρος βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος ως φράγμα του εξωτερικού περιβάλλοντος με το εσωτερικό του σώματος, συμμετέχει στην επούλωση πληγών καθώς και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος. 
    Πηγές: κρέας, συκώτι, θαλασσινά, καρύδια
     
  • Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών και συμβάλουν στη μείωση φλεγμονωδών καταστάσεων. 
    Πηγές: ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια 

 

Ενυδάτωση

Ο συνδυασμός της θάλασσας και της έκθεσης στον ήλιο ταλαιπωρεί και αφυδατώνει το δέρμα, με αποτέλεσμα αυτό να χάνει την ελαστικότητά του, να είναι πιο ευάλωτο στις οξειδωτικές βλάβες και να επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης. Συνεπώς, το νερό και κατ’ επέκταση η καλή ενυδάτωση είναι υψίστης σημασίας ιδιαιτέρως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Tip: Μπορούμε να προσθέσουμε φρούτα και λαχανικά της αρεσκείας μας στο νερό μας για να του δώσουμε μία έξτρα γεύση και φυσικά να επωφεληθούμε από τις βιταμίνες που μπορούν να μας δώσουν. Επιπλέον, ροφήματα όπως σόδα και τσάι (χωρίς ζάχαρη) βοηθούν και αυτά στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού. 

 

8+1 super-τροφές για το δέρμα

Σολομός. Ένα πραγματικό super-food ευρέως γνωστό για την πλούσια περιεκτικότητά του σε Ω-3 λιπαρά οξέα.  Πέρα, όμως, από τα Ω-3 λιπαρά οξέα, ο σολομός περιέχει και ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές που προσδίδει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί του χρώμα και θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό. 

  1. Σολομός. Ένα πραγματικό super-food ευρέως γνωστό για την πλούσια περιεκτικότητά του σε Ω-3 λιπαρά οξέα.  Πέρα, όμως, από τα Ω-3 λιπαρά οξέα, ο σολομός περιέχει και ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές που προσδίδει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί του χρώμα και θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό. 
  2. Τομάτα. Υπεύθυνο για το κόκκινό χρώμα της και εξαιρετικά βοηθητικό για το δέρμα και την προστασία του από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου είναι το λυκοπένιο που εντοπίζεται στις τομάτες. Πέρα από το λυκοπένιο, η τομάτα είναι πλούσια και σε β-καροτένιο και βιταμίνη C. 
  3. Καρότο. Γνωστά και για τα οφέλη τους στην όραση, τα καρότα είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές πηγές β- καροτενίου. 
  4. Γλυκοπατάτες. Νόστιμες, ιδιαίτερες και πλούσιες σε β-καροτένιο και βιταμίνη C
  5. Σπανάκι. Άλλο ένα εξαιρετικό super-food καθώς περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, β-καροτένιο και είναι καλή πηγή γλουταθειόνης, ενός από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά. 
  6. Φράουλες, ρόδι και σταφύλια. Το ρόδι και οι φράουλες καθώς και άλλα κόκκινα φρούτα είναι καλή πηγή ελλαγικού οξέος. Επιπλέον τα σταφύλια, ιδιαίτερα τα κόκκινα είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη. Και οι δύο αυτές ουσίες θεωρούνται αντιοξειδωτικές. 
  7. Καρύδια Βραζιλίας. Πλούσια σε βιταμίνη E και μία από τις καλύτερες πηγές σεληνίου. 
  8. Πράσινο τσάι. Εκτός από το γεγονός του ότι θα βοηθήσει στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού, το πράσινο τσάι είναι εξαιρετική πηγή κατεχινών, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. 
  9. Κουρκουμάς. Για αιώνες ο κουρκουμάς χρησιμοποιούταν ως φαρμακευτική ουσία και όχι άδικα, καθώς είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. 

 

Προτάσεις γευμάτων για μία μέρα «αφιερωμένη» στο δέρμα μας

Πρωινό:  Smoothie με φράουλες και διάφορα berries, λίγο γιαούρτι 2% και 1-2 κ.γ. ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. 
Μεσημεριανό: Φιλέτο σολομού με ψητά λαχανικά και 1 μεσαία γλυκοπατάτα
Βραδινό: Ομελέτα με 2-3 αβγά, σπανάκι, τομάτα, μανιτάρια και ελαιόλαδο 
Σνακ: 1 ποτήρι παγωμένο πράσινο τσάι, 1 λεπτή φέτα καρπούζι και λίγα καρύδια Βραζιλίας

 

Αναφορές 

 

×