Τα Tips που Πρέπει να Ακολουθήσεις για να τα Καταφέρεις στον Ημιμαραθώνιο

Η μέρα του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, πλησιάζει.

10 tips που πρέπει να ακολουθήσεις για να τα καταφέρεις στον Ημιμαραθώνιο.

  1. Αποφύγετε οποιαδήποτε είδους δίαιτα πριν από τον αγώνα. Φροντίστε να διατρέφεστε και να κοιμάστε σωστά την τελευταία εβδομάδα.
  2. Μην δοκιμάσετε την ημέρα του αγώνα να φορέσετε καινούρια παπούτσια ή ρούχα που μπορεί να σας δυσκολεύουν ή να μην αφήνουν το σώμα σας να αναπνέει.
  3. Την τελευταία εβδομάδα μειώστε σταδιακά την πρωτεΐνη στη διατροφή σας και τις δύο τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα φάτε μόνο υδατάνθρακες, έτσι ώστε να γεμίσετε τις αποθήκες του γλυκογόνου.
  4. Την προηγούμενη μέρα του αγώνα αποφύγετε να φάτε κάτι, που ξέρετε ότι θα σας δημιουργήσει εντερικές διαταραχές. Μην πειραματιστείτε με οποιοδήποτε τρόφιμο που ''υπόσχεται'' να σας γεμίσει ενέργεια.
  5. Το πρωί φάτε ελαφρύ πρωινό χωρίς πολλά λιπαρά και ζωικές τροφές και δώστε έμφαση στους υδατάνθρακες, πχ. ένα τοστ με χυμό ή γάλα με δημητριακά και φρούτο ή γιαούρτι με 2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι.
  6. Δύο ώρες πριν τον αγώνα πιείτε 1/2 λίτρο νερό (δηλαδή όσο ένα μικρό μπουκαλάκι).
  7. Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα χρειαστείτε περίπου 200ml νερό ανά 15λεπτά. Δεν χρειάζεται να προσλαμβάνετε άσκοπα υγρά από κάθε σημείο ανεφοδιασμού του αγώνα.
  8. Μετά την πρώτη ώρα του αγώνα θα χρειαστείτε κάποιο αθλητικό ποτό για να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες που χάνετε. Αυτό δεν θα πρέπει να έχει περισσότερο από 8% υδατάνθρακες.
  9. Μετά το τέλος του αγώνα μπορείτε να φάτε μια μπανάνα ή να πιείτε έναν χυμό εφόσον οι παλμοί σας έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
  10. Μέσα στην ημέρα καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και πιείτε άφθονα υγρά.


Από τον επιστημονικό συνεργάτη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο

×