Αποτελούν οι Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β Απαραίτητο Συμπλήρωμα για έναν Ασκούμενο;

hufwh1511789599527.jpg

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β περιλαμβάνουν ένα σύνολο 8 υδατοδιαλυτών βιταμινών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5), η πυριδοξίνη (Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η κυανοκοβαλαμίνη (Β12).

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β αποτελείται από συνένζυμα, δηλαδή σημαντικά συστατικά των ενζύμων που συμμετέχουν σε ένα πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα, επηρεάζοντας τα περισσότερα συστήματά του ανθρώπινου οργανισμού.

Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β6 είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας, η νιασίνη και το παντοθενικό οξύ επηρεάζουν διάφορα μεταβολικά μονοπάτια μέσα στον οργανισμό, ενώ το φυλλικό οξύ και η Β12 συνεισφέρουν στην μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, μέσω την επίδρασής τους στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και στην κυτταρική διαίρεση.

Συνεπώς, η έλλειψη του συνόλου ή ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β, πιθανότατα να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα παραγωγής ενέργειας κατά την διάρκεια της άσκησης, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι υψηλής έντασης.

Επιπρόσθετα, η σύγχρονη έρευνα επιδεικνύει ότι η άσκηση αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού για το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών αυτών, και κυρίως τις διατροφικές απαιτήσεις σε ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6. Για τον λόγο αυτό, ασκούμενοι με ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη και ιδιαίτερα όσοι εφαρμόζουν δίαιτες αδυνατίσματος, περιορίζοντας την θερμιδική τους πρόσληψη, ακολουθώντας μη ενδεδειγμένα διατροφικά πρότυπα ή αποφεύγοντας ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την δίαιτά τους, πιθανότατα να έχουν την ανάγκη συμπληρωματικής χορήγησης βιταμινών του συμπλέγματος Β.

×