O Αθηναϊκός Χάρτης της Εναλλακτικής Άσκησης

Η εναλλακτική άσκηση κερδίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο έδαφος. Μακριά από το γυμναστήριο και τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, τα πάρκα, οι παραλίες και τα βουνά της πόλης σε περιμένουν για να αθληθείς και να γίνεις ένα με τη φύση. ΟΚ, σύμφωνοι, δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο το να φύγεις σε ακτίνα μεγαλύτερη των 5 χλμ από το σπίτι σου για να αθληθείς αλλά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα χρωστάς στον εαυτό σου καθαρό οξυγόνο και άθληση σε μια ιδανική τοποθεσία.

Μπορεί ο κόσμος να κατηγορεί την Αθήνα για την πυκνή δόμηση, το πολύ καυσάεριο και την αδυναμία να πας ακόμα και για τρέξιμο στους δρόμους της, αλλά η πόλη μας είναι ευλογημένη να περιτριγυρίζεται από εμβληματικά βουνά και να βρέχεται από τη θάλασσα. Σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης αλλά και σε όλα τα προάστια, θα βρεις εκείνους τους μαγικούς πυρήνες της εναλλακτικής άσκησης.

Το μόνο που θα χρειαστείς πριν πάρεις τις παραλίες και τα βουνά, είναι να είσαι εσύ έτοιμος και έτοιμη για την άσκηση. Να βάλεις τους στόχους σου, να έχεις μαζί σου τον κατάλληλο εξοπλισμό, είτε θα πας για τρέξιμο, είτε θα πας για ποδήλατο είτε απλά θα χρειαστείς ένα στρώμα για ασκήσεις στο έδαφος. Και φυσικά να φροντίσεις να έχεις την απαραίτητη ενέργεια για την γυμναστική σου. Την ενέργεια θα την βρεις σε ένα συμπλήρωμα διατροφής που δίνει όλη την τόνωση και την ενέργεια που χρειάζεσαι. Οι μαλακές κάψουλες του EVIOL MultiVitamin περιέχουν έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, που θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Πάμε να δούμε πού θα προπονηθείς.

Στις ανηφόρες του Υμηττού

Όποιον δρομέα κι αν ρωτήσεις, όποιον ποδηλάτη κι αν συμβουλευτείς, θα σου πει ότι οι ανηφόρες είναι η καλύτερη προπόνηση για δύναμη στα πόδια, για να ανεβάσεις επίπεδο, για να σταματήσεις να κοκκορεύεσαι για εκείνα τα 5 χιλιόμετρα που έτρεξες ή ποδηλάτισες στην ευθεία και να αλλάξεις κατηγορία. Ο Υμηττός σου δίνει μια υπέροχη θέα της πόλης από κάτω και κάθε Σαββατοκύριακο γεμίζει το πρωί με δρομείς και ποδηλάτες στις εισόδους του Χολαργού, του Παπάγου και του Καρέα.

Στο ανεξάρτητο κρατίδιο της Βουλιαγμένης

Αν έχεις έστω μια μικρή ιδέα από Νότια, θα ξέρεις καλά ότι οι Βουλιαγμενιώτες ζουν σε άλλους ρυθμούς, σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη Ελλάδα. Το καλό είναι ότι η ομορφιά της Βουλιαγμένης ανήκει σε όλους κι έτσι στην παραλία από το μικρό Καβούρι μέχρι το μεγάλο Καβούρι αλλά και στον λαιμό της Βουλιαγμένης, θα βρεις το ιδανικό σκηνικό για το τρέξιμο και το ποδήλατό σου. Στις αμμουδιές, θα μπορέσεις να συνεχίσεις την προπόνησή σου, ειδικά όσο ο καιρός δεν κάνει όλη την Αττική να συρρέει για μπάνιο.

Στο στολίδι που λέγεται Καλλιμάρμαρο 

Πριν μερικά χρόνια ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Πλέον είναι ένας χώρος ευεξίας και άθλησης. Μιλώ για τον χώρο που βρίσκεται πίσω και πάνω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, με είσοδο στην οδό Αρχιμήδους. Θα βρεθείς σε έναν χωμάτινο στίβο μήκους 500 μέτρων ο οποίος επιβλέπει το κέντρο της πόλης. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι ο λόφος του Αρδηττού ακριβώς δίπλα από τον στίβο προσφέρεται για τους πιο έμπειρους δρομείς, χάρη στις ανηφόρες και το ανώμαλο έδαφός του, ενώ στον παράπλευρο χώρο του στίβου υπάρχουν μερικά όργανα γυμναστικής στο ύπαιθρο για να ολοκληρώσεις την προπόνησή σου.

Κάτω απ' την Ακρόπολη

Άσε τους υπόλοιπους να πίνουν καφέ στο Θησείο και κάνε την πορπόνησή σου με λίγη έμπνευση από τους Αρχαίους ημών προγόνους. Τα χωμάτινα δρομάκια που κυκλώνουν την Ακρόπολη αλλά κυριότερα ο λόφος του Φιλοπάππου, προσφέρονται για κάθε είδους εναλλακτική άσκηση. Στα πλατώματα του Φιλοπάππου θα βρεις όλο το χώρο για την άσκησή σου σε στρώματα, μόνος ή με παρέα. Στα πλακόστρωτα και τους δρόμους θα κάνεις όχι μόνο τον περίπατο αλλά και το τρέξιμο και το ποδήλατό σου; Τι; Σου φαίνεται απλό; Για δοκίμασε την ανηφόρα από τον σταθμό του Θησείου μέχρι το Ηρώδειο μήκους ενός χιλιομέτρου και μας λες μετά αν ήταν απλό.

Στο Άλσος το Αττικό

 

Ένας πνεύμονας πρασίνου και όχι μόνο. Σε μία περιοχή που δεν την έχουν ανακαλύψει οι αθλούμενοι στην πλήρη έκτασή της, το Αττικό Άλσος έχει όλα τα απαραίτητα για να γίνει το αγαπημένο σου μέρος για προπόνηση. Χώρους για να την στατική σου άσκηση, ανώμαλες διαδρομές για τους πιο προπονημένους αλλά και νορμάλ διαδρομές και ανηφόρες για εκείνους που τώρα ξεκινούν.

Η Αττική είναι γεμάτη τέτοια σημεία. Εμείς σου παρουσιάσαμε τα πιο εμβληματικά. Αλλά και στο Άλσος Συγγρού, το Πάρκο Τρίτση και άλλα τόσα σημεία στην πόλη μας μπορείς να αθληθείς με τον τρόπο που επιλέγεις εσύ. Στο επόμενο κείμενο θα σου παρουσιάσουμε έναν μίνι οδηγό για προπόνηση με ποδήλατο, πού αλλού; Στη φύση. Μάζεψε δυνάμεις και ενέργεια μέχρι τότε.

×