Οδηγός διατροφικής επιβίωσης σε μια ταβέρνα

odigos-diatrofikhs-epiviwshs-se-mia-taverna.jpg

 

Είναι καλοκαίρι και η έκθεση μας σε διατροφικούς πειρασμούς πολλοί. Οι ταβέρνες αποτελούν συνηθισμένη πρόσβαση στη διασκέδαση αυτό το διάστημα, αλλά και σημείο αναφοράς πολλών διατροφικών υπερβολών. Η καλή παρέα, οι νόστιμοι μεζέδες , το τραπεζάκι δίπλα στη θάλασσα, συνθέτουν το πλαίσιο που οι διατροφικές παρεκτροπές είναι σχεδόν …..μονόδρομος.

Για να δούμε όμως, τι μπορούμε να προσέξουμε ώστε να έχουμε τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για τον έλεγχο βάρος , την υγεία μας και φυσικά χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση από την ευχάριστη διάθεση των διακοπών.

  • Πριν πας στη ταβέρνα προσχεδίασε τι θα φας. Αυτό θα σε βοηθήσει να ελέγχεις με καλύτερο τρόπο το σύνολο των προσλαμβανομένων θερμίδων κι έτσι να μειώσεις τι πιθανότητες η ζυγαριά σου να ξεφύγει την επόμενη μέρα.
  • Όταν έρθουν τα φαγητά στο τραπέζι έλεγξε την ποσότητα που θα καταναλώσεις εφαρμόζοντας τον κανόνα του ισορροπημένου πιάτου : γέμισε το ½ του πιάτου σου με σαλάτα, το ¼ με κάτι κατά βάση πρωτεϊνικής φύσης τροφές πχ κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγό ,τυρί και το υπόλοιπο ¼ με κάτι υδατανθρακούχας φύσης, όπως πατάτα, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά. Προσπάθησε να γεμίσεις το πιάτο σου μια φορά και απόλαυσε αυτό το φαγητό σου συμμετέχοντας στην παρέα.
  • Προσπάθησε να τρως αργά μασώντας καλά τις τροφές σου. Άφηνε κάτω το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές και προσπάθησε το γεύμα σου να μην διαρκεί λιγότερο από 20-30 λεπτά. Μην τρως γρήγορα προσπαθώντας να πάρεις πρώτος και περισσότερα από τα νόστιμα κοινά ορεκτικά του κέντρου του τραπεζιού. Ένα έξυπνο τρικ για να τρως αργά είναι κι αυτό : Παρατήρησε ποιος είναι αυτός που τρώει πιο αργά στην παρέα και προσπάθησε να ακολουθείς το ρυθμό του.
  • Πρόσεχε το ψωμί που έρχεται με την παραγγελία σου. Μόνο μια φέτα περιχυμένη με λάδι μπορεί να σου προσδώσει έως και 200 θερμίδες.
  • Κατανάλωσε τα ορεκτικά με μέτρο. Πρόκειται για την πιο συχνή παγίδα στις ταβέρνες. Απέφευγε τα τηγανιτά και τα παναρισμενα ορεκτικά που εκτός από πολλές θερμίδες είναι και πλούσια στα επικίνδυνα trans λιπαρά. Προτίμησε βραστά ή και ψητά απολαμβάνοντας την αυθεντική γεύση.
  • Επίλεξε για επιδόρπιο φρούτο ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρούτα ή παγωτό τύπου σορμπε αντί και «βαριά» γλυκά που θα σε φορτώσουν με πολλές θερμίδες που δεν χρειάζεσαι. Να θυμάσαι επίσης ότι 1-2 κουταλιές γλυκού αρκούν για να καλύψουμε τη γεύση μας.

Όμως, ακόμα κι αν ξεφύγεις σε μια ταβέρνα μην νιώθεις τύψεις. Οι τύψεις σου στερούν μεγάλο κομμάτι της απόλαυσης της στιγμής και οι πιθανότητες να θελήσεις να αναζητήσεις την απόλαυση μέσω των τροφών είναι μεγάλες. Απόλαυσε το φαγητό και την παρέα σου, δοκίμασε λιχουδιές που ίσως δεν θα ξαναβρείς εύκολα, όμως προσπάθησε την επόμενη μέρα να διορθώσεις το ενεργειακό σου πλεόνασμα είτε τρώγοντας λιγότερο είτε/και αυξάνοντας τη φυσική σου δραστηριότητα.

Καλές διακοπές!

×