Θέλει Τρόπο, Δεν Θέλει Κόπο! Η Σωστή Τεχνική στο Τρέξιμο Είναι το Α και το Ω για να Τερματίσεις στον Μαραθώνιο χωρίς Καταπονήσεις.

Ο κλασικός Μαραθώνιος, για όλους εμάς που έχουμε λάβει μέρος, είναι κάτι πολύ παραπάνω από έναν αγώνα δρόμου, είναι μια πραγματική εμπειρία ζωής που σίγουρα σε κάνει καλύτερο και πιο δυνατό άνθρωπο.

Ο μεγάλος στόχος, η πολύμηνη προετοιμασία, οι ανεπανάληπτες στιγμές και τα έντονα συναισθήματα που σε κατακλύζουν κατά τη διάρκεια του αγώνα σε συνδυασμό με την πολυδιάστατη επιβράβευση της σκληρής προσπάθειας σου, τερματίζοντας στο Παναθηναϊκό στάδιο είναι κάτι μοναδικό!

Στο τέλος της ημέρας, σημασία δεν έχει ο χρόνος σου, αλλά το ταξίδι που έκανες από την ημέρα που πήρες την απόφαση να λάβεις μέρος μέχρι τη στιγμή που θα περάσεις τη γραμμή του τερματισμού.

Με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι οι συμμέτοχες κάθε χρόνο ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Φέτος ο 34ος Μαραθώνιος έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ με 50.000 συμμέτοχες σε όλους τους αγώνες της διοργάνωσης. Δεν είναι ανάγκη να τρέξεις τα 42.195μ., η χαρά της συμμέτοχης είναι ίδια και στα 10χλμ και στα 5χλμ.

Αν σε έπεισα και είσαι αποφασισμένος να προετοιμαστείς για τον επόμενο Μαραθώνιο, τότε το πρώτο βήμα είναι να αγοράσεις ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κατάλληλα για τρέξιμο που να ταιριάζουν στο πόδι σου κι ετοιμάσου να ξεκινήσεις το ταξίδι σου.

Μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο, υπάρχουν πάρα πολλές διοργανώσεις να λάβεις μέρος και να μαζέψεις εμπειρίες και χιλιόμετρα για να είσαι έτοιμος για την μεγάλη γιορτή!

Να έχεις πάντα κατά νου ότι η σωστή τεχνική στο τρέξιμο είναι προϋπόθεση για να μην έχεις προβλήματα τραυματισμών που θα σε αποθαρρύνουν και θα σε ταλαιπωρήσουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Θέλει Τρόπο, Δεν Θέλει Κόπο!

Δώσε βάση λοιπόν στα έξης:

1. Σωστή στάση σώματος

Ο κορμός πρέπει να είναι όρθιος, με τον θώρακα ψηλά, ώστε να είναι ελεύθερο το διάφραγμα για τις αναπνοές και η σπονδυλική στήλη σε σωστή θέση, ώστε να μην επιβαρύνεται η μέση και ο αυχένας σου.

2. Κίνηση των χεριών

Τα χέρια καλό είναι να κινούνται χαλαρά, παράλληλα προς τη διεύθυνση της κίνησης. Προσπάθησε να μην τα μαζεύεις μπροστά από το στήθος, γιατί προκαλείται καμπούριασμα στο σώμα και σχετικό σφίξιμο στους ώμους και στον αυχένα.

Επίσης, η μπρος-πίσω κίνηση των χεριών ενδείκνυται να είναι στην ευθεία χωρίς να περιστρέφει τον κορμό σου.

Οι αγκώνες θα πρέπει να βρίσκονται σε γωνία περίπου 90 μοιρών, με τις παλάμες και τους καρπούς σε χαλαρή θέση και να μη σφίγγονται σε γροθιές, γιατί θα οδηγήσουν σε σφίξιμο και ένταση στα χέρια, στους ώμους και στο λαιμό.

3. Τα ποδιά

Τα πόδια θα πρέπει να πατάνε πάνω στο μαλακό, εμπρόσθιο μέρος της πατούσας και όχι στις φτέρνες. Αν προσγειώνεσαι στις φτέρνες θα έχεις πάρα πολύ μεγάλο κραδασμό, ενώ παράλληλα θα φρενάρεις την κίνηση σου. Αν συμβαίνει αυτό, κάνε λίγο μικρότερο διασκελισμό για να βελτιώσεις το πάτημά σου.

Tip: Σηκώνω το πόδι μου, είμαι σε θέση ισορροπίας, το αφήνω να πέσει κάνοντας το βήμα και με το που πατήσει στο έδαφος τραβάω δυνατά για να φύγω μπροστά.

Προσοχή! Αν πάλι πατάς στα ακροδάχτυλα, τότε επιβαρύνονται πολύ οι μύες της κνήμης, δημιουργώντας ενδεχομένως μικροτραυματισμούς.

4. Αναπνοή 

Το ιδανικό μοντέλο είναι το 2:2, δηλαδή αναπνέω, πατάω δεξί -αριστερό, εκπνέω, πατάω δεξί - αριστερό κλπ. Αυτό συνήθως γίνεται αυτόματα και πρέπει να φροντίζεις να αναπνέεις ελευθέρα και από το στόμα και από την μύτη.

Με τον σωστό αυτό συντονισμό στην αναπνοή (στόμα και μύτη), φτάνει περισσότερο οξυγόνο στους μυς που δουλεύουν, με αποτέλεσμα να αποδίδουν καλύτερα.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, μην ξεχνάς την σωστή διατροφή και την ενυδάτωση σου για να μπορείς να έχεις ενέργεια και σωστή αποκατάσταση για τις προπονήσεις σου.

Προσωπικός μου «σύμμαχος» είναι το συμπλήρωμα διατροφής ΕVIOL MultiVitamin Energy Plus. Πρόκειται για έναν ενισχυμένο συνδυασμό υψηλής περιεκτικότητας βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για παραγωγή και απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό.

Η σύνθεσή του είναι ενισχυμένη με εκχύλισμα Panax Ginseng, L-καρνιτίνη και α-λιποΐκό οξύ, συστατικά που προσδίδουν extra τόνωση, ενέργεια και αντιοξειδωτική προστασία.

Η ιδανική λύση για να δώσεις στον οργανισμό την ώθηση που χρειάζεται!

Καλή αρχή στο ταξίδι σου!

×